Emőke
-4 °C
9 °C

A védő kizárná a fővárosi főügyészt a K&H-s eljárásból

Népszabadság
2004.10.12. 07:56
Ruttner György ügyvéd, Kerék Csaba, a K&H-ügyben sikkasztással gyanúsított Britton-vezető védője elfogultságra hivatkozva Ihász Sándor fővárosi főügyész kizárását kérte az ügyből - írja a Népszabadság.

Ruttner véleménye szerint a brókerügyben követett ügyészségi gyakorlat megvalósítja a törvényben tiltott "párhuzamos nyomozás" tényét. Ruttner emlékeztet arra, hogy a brókerügy nyomozásának kezdetén Ihász még maga is hallgatott ki gyanúsítottakat, majd a kiemelt ügyek osztályának vezetőjeként ő fogta össze a rendőri egységeknél és az ügyészségen párhuzamosan folyó nyomozati cselekményeket. Fővárosi főügyészi kinevezése óta Ihász egy személyben dönthet egyes nyomozati cselekmények - így saját korábbi munkájának - megítéléséről.

Ruttner azért tartja elfogultnak Ihászt, mert amikor az ügyészség Kulcsár Attila előzetes letartóztatásának megszüntetését indítványozta, Kerék Csaba esetében a letartóztatás fenntartása mellett állt ki. A bíróság az ügyészi indítvánnyal szemben Kerék Csabát is házi őrizetbe helyezte. Ruttner szerint a történtek miatt már nem várható Ihász Sándortól elfogulatlan döntés Kerék Csaba ügyében.

Ihász Sándor nem kíván reagálni Ruttner kezdeményezésére - olvasható a Népszabadságban.