Az államtitkár cáfolja a katolikus egyházat

MTI
2004.10.21. 19:36
Gulyás Kálmán, a kulturális minisztérium egyházi ügyekért felelős címzetes államtitkára a katolikus egyház csütörtöki bejelentésére - amely szerint népszavazást kezdeményeznek, ha nem módosítják a jövő évi költségvetés-tervezetét - reagálva kijelentette: megkezdték a szakmai egyeztetéseket; a tervezet benyújtása után rögtön megbeszéléseket folytattak az érintett tárcák és az egyházak képviselői, a találkozón maga Veres András is jelen volt.

Amíg nem fogadják el a költségvetést, addig van mód egyeztetésre, amely folytatódni fog - mondta, hozzátéve, hogy jövő hét elején szintén lesz egyeztetés, és december közepéig mód nyílik a tervezet korrigálására. A szakmai egyeztetések koordinálását végző államtitkár azt mondta, váratlanul érte a püspök szerinte "túl kemény" megnyilatkozása, legutóbb ugyanis az egyeztetések folytatásáról állapodtak meg.

Rámutatott, hogy a Vatikánnal kötött szerződést, illetve hatályos törvényeket egy benyújtott, még nem elfogadott költségvetés nem sért. Gulyás Kálmán Veres Andrásnak azt az állítását is cáfolta, hogy a kiegészítő normatíva az egyházi iskolákba járó gyerekek után nem vehető igénybe. Az államtitkár közölte: ez nem igaz, kiegészítő normatíva természetesen lesz, csak a mértéke nem ismert még, erről folynak szakmai megbeszélések.