Több milliárdos kár a bliccelés miatt

Népszabadság
2004.11.08. 09:01
Csaknem hatmilliárd forint kárt okoztak a bliccelők tavaly a MÁV-nak, a BKV-nak és a Volánbusznak- írja a Népszabadság.

Hiába reklámozzák posztereken, hogy "lógni" nem helyes, hiába tartanak nagyszabású akciókat, s hiába segítenek olykor a rendőrök is, továbbra sincs az eddiginél kevesebb bliccelő a nagy tömegközlekedési vállalatok járatain. Az utazóközönség egy része, főként a fiatalok - legyen szó távolsági autóbuszról, elővárosi vonatról vagy éppen metróról - megpróbálnak jegy nélkül utazni: tavaly hatmilliárd forint kárt okoztak a BKV-nak, a Volánbusznak és a MÁV-nak.

A Volánbusz Közlekedési Rt. tájékoztatása szerint évente csaknem félmilliárd forint bevételtől esik el a cég a bliccelők miatt. A dokumentumok szerint ezt a hiányt a múlt évben 6275 utas okozta.

A MÁV-nak évente 2,5-2,7 milliárd forint kára származik a bliccelések miatt. A nagyságrend érzékeltetése okán a vasúttársaság illetékesei hozzáteszik: ennyiből öt új Desiro típusú, korszerű motorkocsit vásárolhatnának, vagy felújíthatnának három tucat elővárosi szerelvényt

A három nagy tömegközlekedési vállalat közül a BKV-nak okozzák a legnagyobb kárt a jegy nélkül utazók: minden évben két-hárommilliárd forintot villamosoznak, buszoznak, metróznak el a bliccelők. Évente átlagosan egymilliói utas ellen indítanak úgynevezett pótdíjazási eljárást. Naponta 420 ellenőr igyekszik rajtakapni a jegy nélkül utazókat.