A Legfelsőbb Bíróság felülbírálta az OVB-t Lendvai ügyében

2009.06.12. 18:41

Nem sértette meg a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásának alapelvét az MSZP elnöke, amikor az MTV egyik múlt heti műsorában arról beszélt, hogy egy fideszes kampányrendezvényen osztogatott szórólapok bűnösnek nevezték a szocialista szavazókat, döntött a Legfelsőbb Bíróság pénteken. A testület ezzel megváltoztatta az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői határozatát.

Az OVB hétfő üléséről szóló tudósítása szerint Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője fordult a testülethez. A politikus azt kifogásolta, hogy Lendvai Ildikó június 5-én, a kampány utolsó napján azt mondta: Kövér László fideszes képviselő fórumán olyan szórólapot osztogattak, amely szerint "az MSZP-szavazók bűnösök". Nyitrai Zsolt szerint a szocialista politikus kész tényként állította, hogy ilyen tartalmú szórólapokat osztogattak, holott ilyesmi nem történt. Az OVB helyt adott a kifogásnak, és megállapította, hogy sérült a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve.

A Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor pénteken meghozott végzésében megváltoztatta az OVB döntését, és elutasította a kifogást. A bíróság magánszemélyek kérelmére vizsgálta felül a határozatot. A bíróság megállapította, hogy az OVB nem folytatott bizonyítást, Lendvai Ildikót nem értesítette az eljárásról és nem nyilatkoztatta. Hozzáfűzte, hogy az OVB a határozatát a Fidesz képviselője által benyújtott nyilatkozatra alapozta.

A LB további két esetben helyben hagyta az OVB kifogásokat elutasító végzését. Az MSZP, a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az SZDSZ melletti szavazásra való felhívást tartalmaztak azok az automata telefonhívások, amelyek miatt kifogásokat nyújtottak be az Országos Választási Bizottsághoz, rögzíti a Legfelsőbb Bíróságnak a korábbi határozatot felülvizsgáló pénteki végzése.