Páva Zsolt lefejezné a pécsi busztársaságot

2009.07.06. 13:49 Módosítva: 2009.07.06. 13:57

Páva Zsolt (Fidesz) pécsi polgármester írásban utasította Varga Pétert, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját, hogy hívja vissza a Pécsi Közlekedési Zrt. felügyelőbizottsági (fb) és igazgató tanácsi (it) tagjait, egyúttal kezdeményezze a cég vezérigazgatójának felmentését.

"Úgy látom sem az FB, sem pedig az IT nem végzi megfelelően a dolgát, nem kellő hatékonysággal és gyorsasággal járnak el Pécs érdekében. Az elhíresült botrányos buszeladás ügyében felállított vizsgálóbizottság is késéssel kezdte meg a munkáját. Az általuk megjelölt július végi határidő pedig érthetetlen, mivel a városnak az lenne az érdeke, hogy mielőbb tisztázódjon ki és miért adta el Pécs tömegközlekedési eszközeit, kit terhel ezért a felelősség".

Június elején került nyilvánosságra, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő PK Zrt. a közelmúltban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. A PK Zrt. azóta 1,2 millió forint havi bérleti díjat fizet a járművek darabjáért és 10 évre vonatkozóan egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek.