Kastélyt bontottak Simaságon

2009.07.14. 14:21 Módosítva: 2009.07.14. 16:15
Az épület ugyan értékes volt, de nem élvezte az Örökségvédelmi Hivatal védelmét. A bontás szabályos volt, az önkormányzatnak nem kell bírságot fizetnie. A hivatal szerint ugyanakkor, ha tudtak volna a bontási tervről, mindenképp megakadályozták volna.

Egy XVIII. századi barokk kastélyt bontott le a Vas megyei Simaság önkormányzata – adta hírül a tények.hu. Az épület ugyan egyedülálló volt, de nem volt védett, és a szakértők életveszélyesnek nyilvánították azt. A felújítás sokba került volna, így inkább a bontás mellett döntöttek.

A polgármester a kamera előtt azzal védekezett, hogy senki sem szólt, hogy a helyiek által púpos kastélynak nevezett épületet nem szabad lebontani, és nem érti, hogy ha egyedi volt az épület, akkor miért nem volt védett.

2008 11 03

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megerősítette, hogy az épület tényleg nem élvezett védettséget. 2005-ben ugyan tervezték, hogy védelem alá helyezik, de végül elfeledkeztek róla. Azonban szerintük az ott élőknek tudnia kellett volna, hogy értékes, és megkereshették volna a őket. A hivatal képviselője állítja, ha időben értesültek volna a bontási tervről, megakadályozták volna a kastély elpusztítását. Szerintük a polgármester hibázott, mert bár tisztában volt az épület értékével, nem konzultált velük a bontás előtt.

Azonban, mivel a hivatal nem tett lépéseket az épület érdekében, a bontást engedélyezték, és az szabályosan folyt, így bírságot nem kell fizetnie az önkormányzatnak. A polgármester a műemlékem.hu-nak azt nyilatkozta, hogy újjáépítenék a kastélyt.

Jelenleg nincs olyan rendszer, mely tartalmazná az értékes, de nem védett épületeket, ezért egy környezetvédelmi egyesület úgy döntött, kezdeményezi egy ilyen felállítását. Ma Magyarországon 12 ezer védett épület van, de legalább 100 ezer olyanról tudnak, ami valamilyen szempontból értékes.