Öt induló a vasárnapi időközi terézvárosi választáson

2010.03.22. 14:32

Öten indulnak a vasárnapi időközi terézvárosi önkormányzati képviselő-választáson, amit Pócs Attila (SZDSZ) képviselő halála miatt írtak ki a VI. kerületben. A mandátumért - szemben az országgyűlési választással - az MSZP és az SZDSZ együtt, közös jelölttel indul.

Pócs Attila, a 14. számú választókörzet SZDSZ-es képviselője 65 évesen hunyt el január 1-jén; megüresedett önkormányzati képviselői helyéért öten küzdenek meg, éppen két héttel az országgyűlési választások első fordulója előtt.

A helyi választási bizottság már döntött a szavazólap tartalmáról. Eszerint sorrendben az alábbi jelöltekre lehet majd szavazni: Czuppon Zoltán Zsolt (Fidesz-KDNP), Kaszics Bálint (LMP), Rónai Katalin (Magyar Kommunista Párt), Tóth László (Jobbik), Vaisz Péter István (SZDSZ-MSZP). A helyi MDF nem száll ringbe a képviselői mandátumért.

Az SZDSZ és az MSZP feltehetőleg azért állított közös jelöltet, mert koalícióban vezetik a kerületet, és a képviselő-testületben egy fős többségük volt Pócs Attila haláláig.

A mandátum elnyerésének tehát a legnagyobb tétje a képviselő-testületi többség megszerzése lehet. A hiányzó mandátum már így is gondot okozott, mert az önkormányzat költségvetését a testület 12 SZDSZ-es és MSZP-s képviselője fogadta csak el, a minősített többséghez szükséges 13 helyett.

A Fidesz VI. kerületi frakciója emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A kerületi vezetés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy haláleset miatt csökkent 23-ra a képviselők száma, és ezt - átmeneti helyzetként - figyelembe kell venni a szavazásoknál.

Az időközi választáson nincs részvételi küszöb, és az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.