Megjelent az átláthatósági biztosról szóló rendelet

2010.04.13. 16:20

Megjelent a Magyar Közlönyben a közbeszerzési eljárásokban alkalmazható átláthatósági megállapodásról és az átláthatósági biztosok nyilvántartásának vezetéséről szóló rendelet, közölte Szollár Domokos kormányszóvivő kedden.

A rendelet szerint az átláthatósági megállapodás és az átláthatósági biztos intézményének kötelezővé tételét lépcsőzetesen vezetik be: július 1-től minden olyan uniós forrásból megvalósuló útfejlesztési közbeszerzési eljárásnál kötelező lesz ezek alkalmazása, amelynek értéke meghaladja az 1 milliárd forintot; jövő január 1-jétől pedig minden 200 millió forint feletti, többségében állami költségvetési forrásból, illetve európai uniós vagy más nemzetközi forrásból megvalósuló közbeszerzésnél lesz átláthatósági megállapodás és biztos.

Ahol kötelező az átláthatósági megállapodás megkötése és a biztos alkalmazása, ott a közbeszerzési eljárás előkészítésekor az ajánlatkérő választ átláthatósági biztost a Közbeszerzések Tanácsa által vezetett névjegyzékben szereplő biztosok közül; fontos garanciális elem, hogy egy éven belül adott ajánlatkérő nem dolgozhat többször ugyanazzal a biztossal.

Az átláthatósági biztos feladata - emelte ki Szollár Domokos -, hogy figyelemmel kísérje a közbeszerzési eljárást az előkészítéstől egészen a teljesítésig: a közbeszerzési eljárás valamennyi iratába betekinthet, valamennyi eljárási cselekménynél jelen lehet, és a közbeszerzési eljárásban részt vevőktől tájékoztatást kérhet.

Az átláthatósági biztos tevékenységéért óránkénti legfeljebb bruttó 4800 forintot lehet fizetni. Az lehet átláthatósági biztos, aki jogi, közgazdasági vagy mérnöki szakirányú felsőfokú végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik és letette az átláthatósági biztosi vizsgát, amelyeket  a Közbeszerzések Tanácsa szervez.