Elég lesz egy feladatlap? Nem túl népszerű az etika érettségi

2010.05.09. 10:43
Hétfőn folytatódnak az írásbeli érettségi vizsgák, a jövő héten többek között nemzetiségi nyelv és irodalomból, kémiából, biológiából, földrajzból, informatikából adnak számot tudásukról a diákok. Emberismeret és etika vizsgatárgyból emelt szinten mindössze egy vizsgázó van.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint hétfőn reggel nyolc órától a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgatárgyak írásbeli érettségi vizsgáit tartják. A vizsgák közép- és emelt szinten is 240 percig tartanak.

Kedden reggel az informatika gyakorlati, délután közép- és emelt szinten a latin és a héber nyelvi írásbeli érettségi vizsgákat tartják. Délelőtt informatikából emelt szinten 32 helyszínen 971 vizsgázó tesz gyakorlati érettségit, közülük két helyszínen 15 vizsgázó angol nyelven. Az emelt szintű informatika gyakorlati vizsga 240 perces, az elérhető maximális pontszám 120. A feladatok között szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés, algoritmizálás, adatmodellezés szerepel.

Szerdán délelőtt a biológia írásbelit, délután társadalomismeretből emelt szinten tíz helyszínen 119 vizsgázó tesz írásbeli érettségit. A négyórás vizsga feladatai 75 százalékban társadalom- és jelenismeret, 25 százalékban gazdasági ismeretek vagy pszichológia témákból kerülnek ki. Emberismeret és etika vizsgatárgyból emelt szinten egy vizsgázó van.

Csütörtökön reggel 8 órától a kémiából középszinten 541 helyszínen összesen 3.790 tanuló tesz írásbeli érettségit 3.761 vizsgázó magyarul, 27 angolul, egy-egy diák szlovákul és szerbül. Emelt szinten 27 helyszínen 834 tanuló érettségizik.

A délutáni földrajz írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, az első részében topográfiai ismereteket, képességeket ellenőrző feladatsort, a másodikban földrajzi ismeretek és képességek meglétét vizsgáló feladatsort kell megoldani. A diákok földrajzi atlaszt, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt és vonalzót használhatnak.

Az emelt szintű földrajz írásbeli 240 perces, a feladatsorokban csaknem azonos arányban jelennek meg a természetföldrajzi és a társadalomföldrajzi tartalmak. Pénteken tartják a szakmai előkészítő vizsgatárgyak írásbeli vizsgáit.