Ujhelyit jelöli parlamenti alelnöknek az MSZP

2010.05.10. 15:51

Ujhelyi Istvánt, az MSZP alelnökét jelölik az Országgyűlés alelnöki posztjára a szocialisták, jelentette be Mesterházy Attila az MSZP-frakció hétfői ülése után. Titkos szavazással a képviselőcsoport helyettes vezetőjévé választották Szabó Vilmos külügyi államtitkárt és Puch László pártigazgatót. A frakcióigazgató - frakcióvezető-helyettesként - Tóbiás József maradt. Jegyzőnek Göndör István korábbi frakcióvezető-helyettest és Nyakó István szóvivőt jelölik.

Mesterházy mellett balról: Göndör István , Szabó Vilmos, Újhelyi István , jobbról: Puch László, Tóbiás József és Nyakó István
Mesterházy mellett balról: Göndör István , Szabó Vilmos, Újhelyi István , jobbról: Puch László, Tóbiás József és Nyakó István

A parlamenti alelnöki posztra Puch László volt a legesélyesebb jelölt, de ő a frakcióülésen visszalépett a jelötségtől. Többszöri szavazás után Ujhelyi István és Molnár Csaba kancelláriaminiszter maradt a "kalapban", kis különbséggel az előbbi kapta a több szavazatot. Mesterházy Attila nem akart részleteket mondani a személyi döntések alakulásáról és a szavazati arányokról.

Mesterházy Attila beszámolt arról, hogy a kabinetek mellett létrehoznak tanácsadó testületeket azok számára, akik társadalmi munkában szeretnék szakmailag segíteni az MSZP-t. Ezeknek a munkájában vehetnek részt például azok a korábbi országgyűlési képviselők, akik most nem kerültek be a parlamentbe. A tanácsadó testületek tagjait és elnökét a frakcióvezető kéri fel.

A kabinetek elkezdtek dolgozni az MSZP által elsőként benyújtandó törvényjavaslatokról. Ezeket a héten egy újabb frakcióülésen véglegesítik. A frakcióvezető egyelőre nem kívánt reagálni arra, támogatják-e a Fidesz-KDNP frakciószövetség által már az első parlamenti napon beadandó, a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot. Mesterházy úgy fogalmazott: csak azután tudják kialakítani az álláspontjukat, ha már látták a javaslat szövegét.