Egy hét múlva érkeznek az ajánlószelvények

2010.08.08. 11:29

Elkészültek az ajánlószelvények az október 3-ai önkormányzati választásra, amelyeket egy hét múlva kezdenek kipostázni a mintegy 8 millió választópolgárnak. A szelvényeket, ahogy már a parlamenti választáson, most is biztonsági jelekkel védik a másolás ellen.

A választópolgárok a borítékban  két vagy három ajánlószelvényt kapnak, attól függően, hol élnek. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre, a másikon az önkormányzati képviselőre, a harmadikon a megyei listára tehetnek ajánlást. A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak, ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást. A fővárosiak három szavazólapot kapnak, az egyiken kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselő-testület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert.

A szelvénygyűjtőknek nehezebb dolguk lesz, mint az elmúlt 20 évben bármikor, mert a nemrég elfogadott új jogszabályok a megyei közgyűlés tagjai és a főpolgármester jelölése esetében lényegesen több érvényes ajánláshoz kötik a jelöltek indulását, mint a korábbi választásokon, és a korábbinál rövidebb idő áll majd rendelkezésre a gyűjtéshez. A jelöltajánlás határideje szeptember 3. Ahhoz, hogy valaki főpolgármester-jelölt lehessen a budapesti választópolgárok 2 százalékának ajánlását kell megszerezni, míg a korábbi szabályozás csak fél százalékot írt elő. A megyei önkormányzati képviselőjelöltséghez a választópolgárok 1 százalékának ajánlása kell a korábbi 0,3 százalékkal szemben.