Rendelkezett hulladéklerakási engedéllyel a kivitelező Velencén

2010.09.13. 20:16
Érvényes megállapodás alapján helyezte el a kivitelező a Tárnok-Székesfehérvár vasútvonal felújításakor keletkezett hulladékot Velencén az önkormányzat tulajdonában és egy piaci szereplő üzemeltetésében lévő területen.

A NIF azt követően indított vizsgálatot, hogy a Fejér Megyei Hírlap szombati számában arról számolt be, a Velencei-tó partjához több ezer köbméter hulladékot, betondarabokat, szennyezett vasúti ágyazatból származó talajkeveréket, gázolajjal szennyezett textíliát raktak le. A lap internetes portálján az olvasható, hogy Velence területén 6.800 négyzetméteren helyezték el a hulladékot, amely a Tárnok-Székesfehérvár között felújítás alatt álló vasúti pályából származik. A tóparton, a nádas elegyengetett területén egyértelműen vasúti ágyazatból származó, kővel kevert föld, betontörmelék, továbbá vegyes építési hulladék található. A vizsgálatban kiderült: engedély nélkül szállították oda a hulladékot.

A NIF tájékoztatása szerint a 2009-ben indult vonalfelújítás kapcsán hulladéklerakás egy területen, Velencén történt, és erre érvényes szerződéssel rendelkezett a kivitelező. Ugyanakkor az adott helyszínen lévő hulladéktárolást a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megvizsgálta, és I. fokon megtiltotta a hulladéktárolást az önkormányzat számára. Az ügyben fellebbezést nyújtottak be, és II. fokon az eljárás még nem zárult le, mindennek ellenére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajló szakaszfelújítás kapcsán az I. fokú ítélet megszületésétől fogva a kivitelező nem rakott le hulladékot.

A beruházó tájékoztatása szerint Dinnyésen a kivitelező telephelyet bérel az önkormányzattól, ahol munkagépeket tárol, valamint építési törmeléket helyez el. Az építési törmelék további sorsáról a Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség dönt. Amennyiben a felügyelőség úgy határoz, a kivitelezőnek saját költségén a törmeléket máshová kell szállítania. A szerződés szerint a kivitelező veszélyes anyagot nem tárolhat a telephelyen, illetve a bérlet lejártakor az eredeti állapotot vissza kell állítania - közölte a NIF Zrt.