Tizenöt településen lesz szombaton megismételt választás

2010.10.29. 14:19

Tizenöt településen tartanak szombaton megismételt választást az Országos Választási Iroda adatai szerint. Az október 3-ai választásokat általában valamilyen jogszabálysértés miatt kell megismételni. A megismételt választásokon csak azok a jelöltek vehetnek részt, akik az október 3-ain is indultak, ám visszalépésre van lehetőség.

Szombaton tizenegy településen polgármestert választanak, több helyen pedig képviselő-testületet vagy képviselőt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arkán pedig a megyei közgyűlési választást is megismétlik. (Emiatt egyelőre nem is jogerős a megyei közgyűlés összetétele.) Három cigány kisebbségi választást is meg kell ismételni, azokon is ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik négy hete.

A megismételt választás nem időközi választás. Előbbire jogszabálysértés miatt, míg utóbbira szavazategyenlőség miatt kerülhet sor. Időközi választásokat decemberben tartanak majd több településen. Azokon a helyeken nemcsak azok a jelöltek indulhatnak, akik az október 3-ai választáson, hanem az új választási eljárás során bárki jelöltetheti magát, aki összegyűjti a szükséges számú ajánlószelvényt.  • Hírek
  • Bankszámla