Lezárták a Parasznya és Lyukóbánya közti rossz utat

2010.11.30. 12:02

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden lezárta a forgalom elől a Miskolcot Parasznyán át Sajószentpéterrel összekötő utat a lyukóbányai buszvégállomás és Parasznya település között, közölte a társaság Borsod megyei igazgatósága. Az út lezárását a május, júniusi szélsőséges időjárás miatt bekövetkezett rézsűcsúszás és útleszakadás további romlása indokolta.

A közútkezelő emlékeztetett arra, hogy a Miskolc és Sajószentpéter közötti mellékút állapota a tavaszi heves esőzések nyomán nagy mértékben romlott. A társaság "eleve szűkös pénzügyi lehetőségeit jelentős mértékben meghaladták egyebek mellett ennek a mellékútnak is a teljes körű és végleges helyreállítási munkáihoz szükséges költségek. A feladat elvégzéséhez plusz állami támogatásra lenne szükség".

Kitértek arra, hogy az utóbbi napok csapadékos időjárása újabb károkat okozott az összekötő úton. A társaság a szakasz javítását a téli útüzemeltetés során nem tudja folyamatosan végezni, így a balesetmentes közlekedés feltételeit nem lehet biztosítani. Az útleszakadás két végén ezért beton terelőelemeket helyezett ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ezzel a közlekedés elől lezárta az érintett szakaszt.

Lyukóbányát csak Miskolc felől, Parasznyát pedig csak Sajószentpéter felől lehet megközelíteni. Az út helyreállításához szükséges tervek elkészítésére közbeszerzési eljárást írt ki a cég, így várhatóan 2011 nyár végére a végleges helyreállítási munkálatok is elkészülhetnek. Az út állapotát 2011 elején, a tél elmúltával újra megvizsgálja a közútkezelő, és amennyiben lehetséges, a személygépkocsi forgalom előtt újra megnyitja az utat.