Radicová szerint probléma a választójog

2010.12.04. 11:43
Problémát okozhat a szlovák-magyar kapcsolatokban, ha Magyarország választójogot ad a határon túli magyaroknak, vélte Iveta Radicová. A szlovák miniszterelnök az Új Szónak adott interjúban elmondta: minden azon múlik milyen lesz a konkrét törvény,

"Nem tudom mennyire gondolja komolyan Orbán Viktor a választójog kiterjesztését, minden azon múlik, hogy mi lesz a konkrét törvényben" - nyilatkozta Iveta Radicová az Új Szónak szombati számában.

Radicová elmondta: budapesti látogatása során megegyeztek a magyar miniszterelnökkel, hogy beindítják a vegyes bizottságok munkáját és azok foglalkoznak majd a magyar állampolgársági törvénnyel.

Nem utasítjuk el a kettős állampolgárság intézményét, ahogyan Csehország és még sok más állam. A magyar állampolgárság felvételének nem lesz semmilyen hatása Szlovákiában, vélte a szlovák miniszterelnök. A határontúli magyaroknak adott választójog viszont már okozhat problémát.

A szlovák miniszterelnök azt mondta: nem érez feszültséget Pozsony és Budapest között. A szlovákiai államnyelvtörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: azt gondolja, hogy "életveszély esetében a bírság indokolt".