Az Alkotmánybíróságnál védi a TASZ a néma koldulást

2011.01.07. 12:38
Összesen 43 önkormányzati rendeletet támadott meg a TASZ, melyek a néma koldulást és a guberálást szankcionálják. A jogvédő szervezet szerint a tiltás csak elmélyíti a problémát.

Alkotmánybírósághoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a néma koldulást és a guberálást szankcionáló önkormányzati rendeletek miatt.  A TASZ összesen 43 olyan önkormányzati rendeletet támadott meg, amelyek a néma koldulást és a guberálást tiltják.

A jogvédő szervezet korábban kérte, hogy a testület állapítsa meg Kaposvár, Szeged, valamint a főváros XIII. kerülete néma koldulást szabálysértéssé nyilvánító rendeletének alkotmányellenességét.

A TASZ szerint ezek a rendeletek nem csak alkotmányosan aggályosak, de látszólagosan megoldást nyújtanak valós társadalmi problémákra, azonban hatásukban legfeljebb elfedni képesek azokat.

"Az elmúlt években kimutathatóvá vált, hogy a hajléktalan embereket kriminalizálja a jogalkotó. Ez a folyamat most az önkormányzatoknak adott felhatalmazással folytatódik, ami lehetővé teszi a hajléktalan emberek közterekről való kitiltását. Ezek a büntető intézkedések azonban legfeljebb kevésbé láthatóvá teszik a problémát, miközben el is mélyítik azt" - mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ programvezetője.