Feszült a helyzet a segélyek miatt Devecseren

2011.01.20. 20:48
Aki tud segélyek eltűnéséről, tegyen feljelentést - mondta egy lakossági fórumon Toldi Tamás devecseri polgármester. A devecseriek szerint feszült a helyzet az adományok elosztása miatt.

Devecser polgármestere arra kérte a helyieket, hogy akinek konkrét információja van adományok és segélyszállítmányok eltűnéséről, az tegyen feljelentést a rendőrségen.

Toldi Tamás a településen tartott lakossági fórumon azt mondta: a rágalmazókkal szemben fel fognak lépni, mert az országos médiában terjedő rémhírekkel kellemetlen helyzetbe hozzák a várost és az egész térséget. "Nem szabad engednünk, hogy a város rossz hírét terjesszék" - mondta Toldi.

A polgármesteri kérésre a fórum mintegy kétszáz részvevője közül senki nem jelezte, hogy tudna adományok eltűnéséről.

Több felszólaló a fórumon a kármentő alapba beérkezett források felhasználását kifogásolta. Egy helyi lakos arról beszélt, Devecserben feszültség van, és a lakosok és az adományozók egyaránt félre lettek vezetve. Azt mondta, az önkormányzat honlapján vezetett kimutatás szerint a város számlájára 1582 befizetéssel - 200 forint és 20 millió forint közötti adományokból - összesen 157 millió forint érkezett, de erről a számláról a lakosok nem kaptak pénzt. A kármentő alapból a lakosság eddig családonként 150 ezer forinthoz jutott, illetve a sérülteknek osztottak ki 100-100 ezer forintot.

Toldi Tamás válasza szerint nem csak az számít károsultnak, akinek a házát a vörösiszap elöntötte, mert a városban minden ingatlan értéke 40 százalékkal visszaesett. Az önkormányzat számlájára beérkezett összegeket az adományozók kérése szerint fogják elkölteni, nagyon sokan konkrét célokra adtak támogatást, a többi között az iskolára, a közterületek, padok és a világítás felújítására - mondta a polgármester.

A városban 272 család különböző mértékű kárt szenvedett, nagyon nehéz eldönteni, hogy ki szorul rá a leginkább a segítségre - mondta Toldi. Az önkormányzat számlájára érkezett összegeket az egész város érdekében szeretnék felhasználni - tette hozzá.

A polgármester elmondta azt is, a kármentő alapba beérkezett adományok felhasználását kormányrendeletben szabályozzák, az ingóságokkal kapcsolatos kifizetésekről pedig belügyminiszteri rendeletet hoznak.