Nyugállományú rendvédelmisek demonstráltak a 4-es főúton

2011.09.12. 19:06

Nyugállományú rendvédelmi dolgozók demonstráltak a szolgálati nyugdíj visszamenőleges megszüntetése ellen tiltakozva a 4-es számú főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán. A tüntetők 8 és 16 óra között harminc gépkocsival állták el a fél útpályát és lassították a forgalmat a Záhony-Csap közötti magyar-ukrán határállomás előtt.

A demonstrálók szószólója, Smid János nyugállományú tűzoltó főtörzszászlós azt mondta, hogy a visszamenőleges hatályú törvénykezés ellen tiltakoztak, amit jogsértőnek tartanak, és szerintük ellenkezik az Európai Unió alapszerződésével, az európai alapjogi chartával és az EU Bírósága által alkalmazott jogelvekkel is.

A forgalomlassítók "felháborítónak" nevezték a visszamenőleges törvénykezést, mint hangsúlyozták, ők a hatályos rendelkezések szerint vonultak korábban nyugállományba, annak lehetőségével számoltak is életük tervezésénél. Ezért is vállalták az átlagostól lényegesen több kötelezettséggel járó rendvédelmi hivatást, voltak rendőrök, határőrök, vám- és pénzügyőrök, tűzoltók, illetve börtönőrök, és "bizony méltatlanul kevés bérért" - tették hozzá. Mint mondták, mindaddig demonstrálnak, amíg az illetékesek el nem vetik "a jogok sárba tiprását jelentő visszamenőleges törvénykezést".

A szabolcsi nyugállományú rendvédelmi dolgozók szeptember 29. és október 1. között háromnapos félpályás útlezárásos demonstrációt szerveznek, szintén a 4-es főút záhonyi határállomás előtti szakaszán.