Új kereseti korlát mellett dolgozhatnak az egészségkárosodott bányászok

2011.11.24. 09:05 Módosítva: 2011.11.24. 09:12

Az egészségkárosodott bányászok a jövőben új, létfenntartásukat nem veszélyeztető kereseti korlát mellett vállalhatnak munkát, írta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Szili Katalin független képviselő írásos parlamenti kérdésére válaszolva.

Szili levelében azt kérdezte a tárcavezetőtől, hogy a kabinet kíván-e végleges megoldást nyújtani az egészségkárosodott bányászoknak. A politikus szerint erre még azelőtt szükség lenne mielőtt az év végén életbe lépne egy 2007-ben hozott kormányrendelet, amely úgy határozna meg járadékot a legalább 29 százalékos munkaképesség csökkenést szenvedő bányászoknak, hogy amellett csak a minimálbér 80 százalékának fejében vállalhatnának más munkát.

Réthelyi Miklós válaszában arról tájékoztatja a volt házelnököt, hogy a kormány november 9-i ülésén úgy döntött, az egészségkárosodott bányászoknak a továbbiakban is lehetővé teszi az ellátás folyósítása melletti kereső tevékenységet és ennek során úgy határozza majd meg a kereseti korlátot, hogy az ne veszélyeztesse a járadékban részesülők létfenntartását.