Európa Terv 2-ről tágyal a kormány

MTI
2004.11.13. 15:34
Az Európa Terv 2 keretében 2007 és 2013 között mintegy 6500 milliárd forint fejlesztési forrás érkezhet az országba; a programról szombati, informális ülésén tárgyal a kormány - mondta el László Boglár, a szóvivői tájékoztató idején is tartó ülésről, Budapesten. A kormányszóvivő azt közölte: ehhez az összeghez kapcsolódik még a hazai költségvetés támogatása, valamint a bevonható magyar és külföldi magántőke, így reálértéken mintegy 12.000 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg.

Kifejtette: ez olyan, mintha az adott időszakban családonként 42 ezer forinttal magasabb forrás állna a kormány rendelkezésére. Batiz András kormányszóvivő azt mondta: a megalkotásra váró terv legfontosabb céljai között szerepel a jövedelmek, valamint a foglalkoztatottak számának emelése, a lakásépítés és európai színvonalú infrastruktúra kialakítása. A kabinet ugyanakkor szociális kérdéseket is rendezni kíván a tervben, és el akarja kerülni azt, hogy a fejlesztések a társadalmi különbségek növekedéséhez vezessenek.

A kormányszóvivő közölte: a kormány Kiss Péter kancelláriaminisztert kérte fel arra, hogy a kabinet következő ülésére terjesszen elő javaslatot arra, hogy a programot milyen fórumokon vitathatják meg a jövőben az érintettek, és adjon tájékoztatást arról is, hogy a jelenleg létező intézményrendszerben megoldható-e a terv kialakítása.