Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Vasárnaptól szmogriadó Budapesten

2012.02.11. 08:12

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát, közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye február 9-én a főváros tizenegy, február 10-én pedig tíz mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot, továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester további intézkedésig elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát, és ezzel egyidejűleg megszűntette a szmogriadó szerdán hajnalban elrendelt tájékoztatási fokozatát.

A határozatában a főpolgármester február 12., azaz vasárnap reggel 6 órától elrendelte a fekete és a piros környezetvédelmi plakettel ellátott rendszámtáblájú gépjárművek közlekedésének tilalmát. E forgalomkorlátozó intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart. Az intézkedés betartását a rendőrség ellenőrzi, és az intézkedés megszegőivel szemben helyszíni bírságot szabhat ki.

A főpolgármester a fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében felkéri a lakosságot, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is. A polgármester kéri a szilárd- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatának mérséklését (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelésű fűtési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát). Ugyancsak kéri, hogy a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

A közlemény ismerteti, hogy a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz vasárnap reggel 6 órától érvényesek. Ezek a korlátozó intézkedések csak akkor nem lépnek életbe, ha a szombati eredmények alapján - egy jelentős javulás eredményeképp - nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása, ami csak a szombati eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján derül ki. A rendelkezés nem terjed ki az M0-ás elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa.

A Főpolgármesteri Hivatal azt tanácsolja, hogy a veszélyeztetett lakosságcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. Az érintett útszakaszok narancssárga és piros színnel jelölve megtalálhatók itt.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni.