Felülvizsgálhatja a kampánykeretet az AB

2012.05.13. 16:45

Alkotmánybírósághoz fordul az alapvető jogok biztosa a választási eljárásól szóló törvény azon rendelkezése miatt, ami jelöltenként egymillió forintban maximálja az országgyűlési képviselők választása során felhasználható összeget.

Az alapvető jogok biztosának hivatala szerint a jelenlegi, a gazdasági racionalitástól elszakadt szabályozás miatt a pártok elfogadhatatlan döntési helyzetbe kerülnek, mert a választási programok és jelöltek népszerűsítésének költségei az elmúlt évtizedben jelentősen nőttek, miközben a kampánycélokra fordítható összeg másfél évtizede változatlan.

Emiatt a pártok nem tudják tartani az egymillió forintos felső határt, ha az Alaptörvényben előírt kötelezettségüknek eleget téve közre kívánnak működni a választói akarat befolyásolásában. A szabályozás különösen hátrányosan érinti a parlamenten kívüli pártokat, mert akadályozza, hogy ledolgozhassák az Országgyűlésben képviselettel rendelkező és emiatt nagyobb ismertséggel bíró pártokkal szembeni versenyhátrányukat.

Az ombudsman álláspontja szerint a választási célra fordítható összeg emelése önmagában nem biztosítja azt, hogy a pártok a jövőben nem fogják túllépni ezt a törvényi limitet, emiatt szükséges, hogy az állam megfelelő hatékonysággal ellenőrizze a kampánypénzek felhasználását. Ezért az alapvető jogok biztosa felhívta az Alkotmánybíróság figyelmét arra a kérdésre is, hogy vajon az ellenőrzés szabályozása teljes körűen tartalmazza-e az alkotmányos garanciákat, vagy jogalkotói mulasztás áll-e fenn.