Visszaadják a Balatonnak, ami a Balatoné

2012.11.29. 09:01 Módosítva: 2012.11.29. 10:38

A Balaton-törvény alapján a belterületi partszakasz harminc százalékát alkalmassá kell tenni közösségi használatra, írja a sonline.hu.

Gerzanics Annamária, a belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese egy siófoki szemináriumon elmondta: Balaton-szerte kilencvenöt olyan telek van, amit ki kell sajátítani. Folyamatban van a törvény módosítása: beillesztik a kártérítési szabályokat, és rugalmasabbá teszik a zöldterületekkel kapcsolatos szabályozást.

A tanulmányterv a kisajátítandó területek java részét állami, önkormányzati területeken jelölte ki. Az Alkotmánybíróság határozata értelmében a kártalanítási kötelezettség az államot terheli.

Több település is komoly problémákban ütközik az előírt part menti sétány kialaításánál. Balatonszárszó 5,5 kilométeres partvonalának 95 százaléka van például beépítve, Siófok fideszes polgármestere pedig 2010 januárjában írt levelet, amiben arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos állami tulajdonú ingatlanok jelenleg jogellenesen elzárják a Balaton-partot.