Polgármestert és képviselőket választottak Nagyradán

MTI
2004.11.14. 22:13
Időközi polgármester-és képviselő-testületi választást tartottak vasárnap a dél-zalai Nagyradán, a település új polgármestere Kiss János lett - közölte a garabonci körjegyző az MTI-vel.

A választásra jogosult 438 szavazópolgár közül 283-an voksoltak - mondta László Árpád.

Közölte: a polgármesteri tisztségért versengő két független jelölt közül Kiss János festő-vállalkozó 185 szavazattal lett a község első embere, a volt polgármester, Kozári Margit 97 szavazatot kapott.

Kiss János 1995-2002 között már betöltötte ezt a tisztet.

Az 5 önkormányzati képviselői helyre 12 független jelölt pályázott. Miután a hatodik helyen végzett jelölt a cigány kisebbség képviseletét vállalta, az úgynevezett kedvezményezettségi elv alapján a képviselő-testület 6 fősre bővülhetett, s így ő is bekerülhetett.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint mandátumhoz jut minden kisebbségből egy-egy jelölt, aki nem szerzett képviselői helyet, de a rá leadott szavazatok meghaladják a legkevesebb szavazatot elért jelöltre leadott voksok felét. Ebben az esetben nő a képviselő-testület létszáma.

A Nagyradán megválasztott képviselők közül 4-en az előző testületnek is tagjai voltak.

Az 565 lakosú település képviselőtestülete még augusztusban oszlatta fel magát, ezért kellett időközi önkormányzati választást kiírni.