Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szakértők értékelik a tanárokat

2013.04.05. 14:35

A következő tanévtől három kiemelt közoktatási szakértői szerep különül el Hoffmann Rózsa szerint. A szakértők a tanárok értékelésében és képzésében vesznek majd részt.

A köznevelésért felelős államtitkár kifejtette: szakértőnek azok jelentkezhetnek, akik legalább tízéves gyakorlattal rendelkeznek és ajánlások alapján felkerülnek az országos szakértői névjegyzékre. El kell végezniük a számukra az Oktatáskutató Intézet vagy az Oktatási Hivatal által szervezett képzést, és később is rendszeresen frissen kell tartaniuk tudásukat. A szakértőknek naprakész tudással kell rendelkezniük a jogszábolyokról, didaktikai és módszertani újdonságokról.

Az új szaktanácsadók, tárgygondozók a pedagógusok munkáját segítik. A pozíciókra nagy az érdeklődés: a nyolcszáz helyre ötezren jelentkeztek.

A tanfelügyelők végzik majd az ellenőrző munkát országosan egységes szempontrendszer alapján.
A harmadik körbe a minősítésben résztvevők tartoznak majd, akik a pedagógus-életpályamodell keretében értékelik majd a pedadógusokat. Ők döntenek arról, hogy a tanárok magasabb bérkategóriába kerülhetnek-e. Ha valakit alkalmatlannak találnak, egy háromtagú bizottság dönti el, hogy kirúgják-e a pedagógust.

Bella Tibor, a Közoktatási Szakértők Egyesületének elnöke szerint a változásokkal a szakértők szerepe megnő és megváltozik a jövőben. Felidézte, hogy 1995-ben alakult az érdekképviseleti szervezet, amelynek célja többek között, hogy felkészült szakértők közül lehessen választani. A szervezet létszáma mára meghaladja az ezret.