Marad a kánikula pénteken is

2013.08.09. 07:07

A kora délutáni órákig szinte mindenütt derült időre számíthatunk, majd elsősorban északnyugaton várható felhőképződés, felhősödés, és ott már zápor, zivatar előfordulhat. A délkeleti szél előbb a Nyugat-Dunántúlon, délutántól másutt is fokozatosan északira fordul és megerősödik, zivatarok környékén viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 34 és 39 fok között, északnyugaton 30 fok körül alakul. Késő estére 21–29 fok közé hűl le a levegő – tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hétvégén zivatarosabb idő várható, Szombaton 35, vasárnap alig 32 fokos csúcshőmérséklettel.

Kiskutya a Szíriuszról

A kánikula szó latinul annyit jelent, kiskutya. A név a Nagy Kutya (Canis Maior) csillagkép – és egyben az égbolt – legfényesebb csillagára utal, amely nem más, mint a Szíriusz, amelyet korábban Kis kutyának is neveztek. A láthatatlansági periódus után a Szíriusz első hajnali megjelenése hozzávetőleg egybeesik a legmelegebb napokkal, innen a kapcsolat a hőség és a Szíriusz között. (A görög név perzselőt jelent.)

A canicula szót több nyelv is átvette – a lengyelen keresztül az orosz is, amelyben a kanyikuli szó a szünidőt jelenti – bár több helyen, így a németben és az angolban a lefordítva, kutyanapokként emlegetik a forró időszak legmelegebb napjait.