Újabb újságíró mondott fel Orbán-interjú miatt

Népszabadság
2004.12.03. 09:27
Benyújtotta lemondását Kumin Viktória, a Duna TV mûsorvezetõje, akit egy Orbán Viktorral készített interjú miatt nyíltan bírált a Magyar Nemzetben Belénessy Csaba alelnök.

A Fidesz elnökét a Heti Hírmondó című műsorban kérdezte Kumin Viktória a népszavazásról, egyebek között kitartóan arról, milyen számítások alapján nem kerül "súlyos százmilliárdokba" a kettős állampolgárság. Belénessy nyilvánosságnak szánt kritikája szerint a műsorvezető szakmai teljesítménye sajnálatosan gyenge és méltatlan volt. Ezt később megerősítette, Kumin Viktória pedig felmondott. Belénessy a riporternő távozásáról elmondta: tehetségesnek tartja, ha egy produkciója nem sikerült is, de megpróbálja maradásra bírni. A tájékoztatási alelnök szerint nem Orbán vagy környezete kifogásolta az interjút, amely nem a Fidesz elnökére, hanem a Duna TV-re vetett rossz fényt. A beszélgetést ugyanúgy készítették elő, mint a korábbi, Gyurcsány Ferenc-interjút, ám Kumin eltért a szerkesztők által összeállított kérdésektől, irányelvektől.

Kumint házon belül olyan kritikák érték, hogy a határon túli magyarok ügyével kapcsolatos anyagi és érzelmi kérdések közül az anyagira rákérdezett, az érzelmire azonban kevésbé. Elhangzott az is, hogy a szívós kérdezést nem lehet összekeverni a kötözködéssel. A Népszabadság úgy tudja, hogy a Fidesz sajtósainak kérésére lecserélték a beszélgetés szerkesztőjét.