Nemzetközi hatásvizsgálatot akar Verespatakról a Greenpeace

MTI
2005.01.10. 13:19
A Greenpeace felszólítja a magyar kormányt és Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul kezdeményezzék nemzetközi hatásvizsgálat indítását a Verespatakra tervezett aranybánya ügyében - közölte Csáki Roland, a környezetvédő szervezet kampányfelelőse az MTI-vel hétfőn.

A Greenpeace szerint a Rosia Montana Gold Corporation decemberben benyújtotta a Verespatakra tervezett aranybánya technikai megvalósítási tanulmányát a román hatóságoknak. A dokumentumban olyan adatok szerepelnek, amelyek alapján Magyarország kizárható az engedélyezési folyamatból. A cég tanulmánya - amely a környezetvédelmi hatásvizsgálat első lépéseként készült - azt sugallja, hogy a beruházásnak egyáltalán nem lennének nemzetközi hatásai. A tanulmánnyal kapcsolatban január 12-ig tehetnek észrevételt román és külföldi civil szervezetek és magányszemélyek.

A Greenpeace véleménye szerint ha a magyar kormányzat nem tesz azonnali diplomáciai lépéseket, a tanulmányt a román hatóságok ebben a formájában fogadhatják el. Ez esetben elmarad a nemzetközi egyezmények által is kötelezővé tett nemzetközi hatásvizsgálat mindazon ígéretek ellenére, melyeket Persányi Miklós miniszter kapott a közben már lemondott román kormány környezetvédelmi miniszterétől.