Bíróság elé állítják Papcsák Ferencet

Népszava
2005.02.08. 07:18
Március második hetében tárgyalja a főváros II-III. kerületi bírósága Papcsák Ferenc fideszes parlamenti képviselő ügyét - értesült a Népszava. Az ellenzéki politikust magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség, mentelmi jogát az Országgyűlés már felfüggesztette.

Az ügy alapja, hogy Papcsák ügyvédi irodája csaknem kétszázmillió forintot kapott jogi tanácsadásért a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságától (IKB) még az Orbán-kormány idején. Az IKB gazdasági ügyeit a rendőrség is vizsgálta, feltételezhető volt ugyanis, hogy az általuk - közbeszerzési eljárás nélkül - adott többszázmilliós megbízások kifizetése mögött olykor nem volt valós teljesítmény. Az IKB vezetőjét korábban még gyanúsítottként is kihallgatták, Papcsák akkor még csak tanúként tett vallomást. A fideszes képviselő elismerte, hogy valóban van egy 250 millió forintra szóló keretszerződése az IKB-val, de tagadta, hogy ne állt volna valós teljesítmény a számlák mögött.

Papcsák Ferenc neve korábban a baktalórántházi választási csalás kapcsán merült fel. A bíróság jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte ifj. Benkő Tibort, aki a település korábbi alpolgármestereként bizonyíthatóan kétezer forintot kínált azoknak, akik a 2002-es önkormányzati választásokon Papcsákra adták voksukat. A fideszes politikus tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz és több helyi, illetve parlamenti képviselő felszólítása ellenére sem vált meg eddig parlamenti mandátumától.