Gyurcsány javaslatokat vár a fejlesztésre

MTI
2005.02.08. 08:26
A miniszterelnök a többi közt arra vár választ a négy parlamenti párt elnökétől, hogy milyen arányban költsön az állam beruházásokra, illetve a fogyasztásokra. Gyurcsány Ferenc erről a közszolgálati rádió kedd reggel sugárzott adásában beszélt.

A kormányfő elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Terv kidolgozásával kapcsolatban a múlt héten megtartott négypárti találkozó után levelet írt Hiller Istvánnak az MSZP, Orbán Viktornak a Fidesz, Kuncze Gábornak az SZDSZ és Dávid Ibolyának az MDF elnökének.

Közölte, a többi közt "annak a dilemmának a feloldására" kért tőlük véleményt, hogy inkább "a mindennapok finanszírozására", vagy beruházásokra költsenek?

"Mit gondolnak az elnök urak, hogy a mai magyar világban hol van a határ: egy forintból mennyit költsünk beruházásra, mennyit fogyasztásra?" - vetette fel a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc elmondta, úgy látja, az ország előtt "ezerfajta fejlesztési lehetőség" áll, és a probléma az, hogy ha az egyikre igent, akkor a másikra nemet kell mondani. "Mindig az a baja ezeknek a terveknek, hogy ha valamire igent mondok, ha valamire pénzt költök, az azt jelenti, hogy nem másra fogok költeni" - közölte. A miniszterelnök ugyanakkor azt is mondta: a kormány a következő hetekben egyre konkrétabb javaslatokat fog tenni.

Mint mondta, véleménye szerint a négypárti találkozó arról szólt, hogy van-e politikai akarat az együttműködésre. Gyurcsány Ferenc közölte, a következő politikai találkozóra márciusban vagy áprilisban kerülhet sor.