A cigányság nemzetté nyilvánítását kérelmezi egy roma párt

MTI
2005.02.08. 17:36

A cigányság nemzetté nyilvánítását kezdeményezi az államfőnél a Magyarországi Roma Párt, közölte Bihari Endre, a szervezet elnöke kedden. Mint mondta, ezzel javulhat a népcsoport tagjainak oktatásban elfoglalt, munkaerő-piaci és szociális helyzete, hiszen "más a jogi státusza egy nemzetnek, és más egy etnikumnak" - mondta konkrétumok említése nélkül. Hozzátette, a romák parlamenti képviseletének javulását is várják a nemzetté nyilvánítástól. "Szeretnénk ott lenni, az ország tortájának felszeletelésében kivenni a részünket" - mondta. A Magyarországi Roma Párt kérelmet nyújt be a köztársasági elnöknek ez ügyben.

Az évszázadok óta itt élő cigányságnak van saját kultúrája, egyes esetekben nyelve, de a romák esetében "inkább az volna a cél, hogy a magyar nemzet teljes jogú tagjai legyenek", mondta Törzsök Erika, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Intézetének igazgatója.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, az Országos Cigány Önkormányzat előző elnöke komolytalannak nevezte a felvetést, a legtöbb államban ugyanis "a cigányok az adott ország politikai nemzetéhez tartoznak", és csak akkor alkotnak kulturális nemzetet, amikor "önálló kulturális identitásukat megfogalmazzák".