Négy irányvonalat követ a kormány

MTI
2005.02.12. 16:15
A kormány tevékenységének irányát a következő fél évben a felsőoktatási reform, a Nemzeti Fejlesztési Terv, a nemzetpolitikai javaslatok, valamint az adórendszer átalakítása határozza meg - mondta László Boglár kormányszóvivő a kabinet szombati budapesti informális ülését követő sajtótájékoztatón.

"A több mint négyórás informális kormányülésen elhangzottak tapasztalatait a miniszterelnök beépíti hétfői, a köztársaságról szóló parlamenti beszédébe. A parlamenti felszólalás azonban csak egy eleme a kormányzat következő fél éves tervének" - tette hozzá Batiz András kormányszóvivő.

László Boglár kifejtette: a felsőoktatási reformhoz kapcsolódik az új közoktatási ösztöndíjrendszer kidolgozása, a Nemzeti Fejlesztési Tervhez a fejlesztési irányok és konkrét programok meghatározása, az ehhez szükséges társadalmi és politikai konszenzus kialakítása.

"A nemzetpolitikai javaslatok terén március vége a sarkalatos pont, amikor a törvényalkotás vonatkozó kérdéseinek vázolása megtörténik" - közölte László Boglár. Elmondta azt is, hogy az adórendszer átalakítása az igazságos közteherviselés, a versenyképesség jegyében történik majd.

Az informális kormányülésen, a parlamenti évkezdet előtt minden miniszter beszámolt Gyurcsány Ferencnek tárcája következő fél évének feladatairól és a napirenden szereplő politikai természetű ügyekről, összhangban a hamarosan befejeződő minisztériumi tárcalátogatásokon felvetődött kérdésekkel - hangzott el a tájékoztatón.

Kérdésre válaszolva Batiz András azt mondta, egyelőre nem született döntés arról, meddig tartanak naponta kormányszóvivői tájékoztatókat. (A napi tájékoztatás a jövő hét első felében indul.) "A napi szóvivői tájékoztatók rendszerének bevezetése azt a célt szolgálja, hogy visszaadja a miniszterelnök és a kormány aktivitását, amire a heti egyszeri alkalommal nincs mód" - fogalmazott Batiz András. A tájékoztatón közölték: a kormány fejlesztéspolitikai kabinetje szintén szombaton, várhatóan az esti órákig ülésezik.