A fórumból MDF-MKP lesz?

Népszabadság
2005.02.19. 09:11
Folyik a gondolkodás a Magyar Demokrata Fórum vezetésében a névváltoztatásról - tudta meg a Népszabadság. A névváltoztatás kérdése azért is aktuális, mert az MDF a szándéknyilatkozatok szerint egyesülni készül a Magyar Demokrata Néppárttal. Az egyesülésről, s az esetleges névváltoztatásról minden bizonnyal a demokrata fórum tavaszi országos gyűlésén döntenek. A Népszabadság információi szerint Dávid Ibolya pártelnök április 9-re kívánja összehívni a rendezvényt.

MDF-es politikusok a lapot úgy tájékoztatták, hogy a névváltoztatás kapcsán számos lehetőség került szóba. Az a határozott vélekedés a pártban, hogy nem válnak meg az MDF elnevezéstől, ez esetben ugyanis lehetőség nyílna a demokrata fórum soraiból távozásra kényszerült, a Lezsák Sándor nevével fémjelzett lakitelekiek számára, hogy esetleg használják a Magyar Demokrata Fórum nevet. Így az tűnik valószínűnek, hogy kiegészítik az MDF elnevezést. Az elmúlt időszakban felvetődött az "MDF - a magyar konzervatív párt", az "MDF - konzervatív néppárt", az "MDF - a magyar néppárt", de az "MDF - a korszerű konzervatív párt" változat is. A változtatást nyilván az MDNP vezetésének is jóvá kell hagynia.

Ha sor kerül a névváltoztatásra, a párt vezető politikusai az "MDF - a magyar konzervatív párt" elnevezést tartanák a leginkább elfogadhatónak. Ez a választás nem lenne meglepő, hiszen a Fidesz hasonló módon definiálta magát, amikor a "Fidesz - Magyar Polgári Párt" elnevezést választotta.

Dávid Ibolya mindenesetre már a tavalyi európai parlamenti választási kampányban arról beszélt, hogy Magyarországon a demokrata fórum a konzervatív párt. Kijelentésével nem pusztán saját pártját helyezte el a politikai értékskálán, ha ugyanis az MDF neve mellé odaillesztik a konzervatív jelzőt, az a Fideszt is óhatatlanul átpozicionálja.