Módosítaná az érettségi szabályait a Fidesz

MTI
2005.02.24. 12:04
A Fidesz országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amelyben felszólítja a kormányt, hogy az érettségizők érdekében módosítsa a felvételi eljárás, a pontszámítás rendjét, és tegye ingyenessé a korábban érettségizetteknek az emelt szintű érettségi letételét, jelentette be Pokorni Zoltán, a párt alelnöke csütörtökön Budapesten.

"A most érettségizők és a korábban érettségizettek is valamilyen módon hátrányt, sérelmet szenvednek a kormány által kialakított jogszabályok miatt" - indokolta a döntést Pokorni Zoltán. Kifejtette: a most érettségizőket a pontszámítás miatt éri igazságtalanság, a korábban maturálóknak pedig fizetniük kell, ha emelt szintű érettségit akarnak tenni.

Az ellenzéki párt alelnöke elmondta, hogy idén mintegy 10 százalékkal, 17 ezerrel csökkent a felsőoktatási intézménybe felvételizők száma. A Fidesz szerint a gyerekek elbizonytalanodásának oka, hogy "zűrzavar van a felvételi és az érettségi körül", a kormány nem készült fel időben az új rendszer kialakítására és nem nyújtott kellő tájékoztatást.