'Pótjavaslat' a drogfogyasztás dekriminalizálására

MTI
2005.04.09. 22:13
A drogfogyasztás lehető legteljesebb körű dekriminalizálását szolgáló törvényjavaslat elkészítésére szólítja fel az SZDSZ - Új Generáció a párt parlamenti frakcióját - jelentette ki szombaton Egerben az Új Generáció elnöke.

"Felkérjük az SZDSZ parlamenti frakcióját, hogy amennyiben a kormány az ígért határidőre nem nyújtaná be a Btk. módosítására vonatkozó javaslatát, akkor a frakció készítse el és nyújtsa be a drogfogyasztás lehető legteljesebb körű dekriminalizálására vonatkozó módosító javaslatot" - mondta Csőzik László, a szervezet egri választmányi ülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése szerint a jogalkotónak május végéig kellene elfogadnia az új szabályozást, ám az Új Generáció információja szerint késik a törvény elkészítése és várhatóan csak az őszi ülésszakon kerül az Országgyűlés elé a javaslat.

Csőzik László felidézte: az SZDSZ ifjúsági szervezetének régi törekvése, hogy a fogyasztói magatartás kerüljön ki a büntető törvénykönyv hatálya alól. Ez alatt a "csekély mennyiségű kábítószer személyes használat céljából történő megszerzése és tartása, illetve maga az elfogyasztás" értendő.

Ugyanakkor, a többi parlamenti párt ifjúsági szervezetéhez hasonlóan, az Új Generáció is harcol a drogfogyasztás ellen és továbbra is szükségesnek tartja a kereskedők szigorú büntetőjogi fenyegetettségét - fűzte hozzá. Viszont jelenleg az eljárások 90 százaléka a fogyasztók ellen indul.

Ennek kapcsán Csőzik úgy vélekedett, hogy a tiltó típusú drogpolitika nem hozott eredményt, hiszen abban az időszakban sem csökkent a fogyasztás, amikor Magyarországon, 2003-ig, Európa legszigorúbb drogtörvénye volt hatályos.