A kulturális főváros címet el nem nyerőket is támogatnák

MTI
2005.04.15. 13:35

Semmi sem fog elveszni, hét győztese lesz az Európa kulturális fővárosa Pályázatnak, és minden város tervét vándorkiállításon mutatják be, mondta Bozóki András pénteken Debrecenben. A nemzeti kulturális örökség minisztere ugyanakkor cáfolt "minden olyan feltételezést, hogy bármi is eldőlt volna".

Bozóki András kijelentette, elfogadja a négy-öt külföldi személlyel tizenöt tagúra bővült zsűri döntését, bármi is legyen az, és a javaslatot a kormány elé terjeszti. A miniszter szeretné, ha a győztes mellett a többi város is kompenzációt kapna a fejlesztésekhez, amelyek bekerülhetnek a második Nemzeti Fejlesztési Tervbe. Utóbbival indokolta a tárca vezetője, hogy a kormány már az idén ősszel dönt a pályázatról.

Kijelentette, tudatában van annak, hogy Németország két várost terjeszt Brüsszel elé, ugyanakkor - mint mondta - Magyarországon a kormány kívánja eldönteni a kérdést. Ezzel Halász János ellenzéki képviselő azon javaslatára reagált, hogy a magyar kormány is két várost terjesszen a brüsszeli döntéshozók elé.