Államfőválasztás: négypárti egyeztetést kezdeményez az SZDSZ

MTI
2005.04.22. 15:46
Négypárti egyeztetést kezdeményez az SZDSZ a köztársaságielnök-választással kapcsolatban - jelentette be Sándor Klára, a liberális párt ügyvivője pénteken, Szegeden. "Az SZDSZ azt fogja kezdeményezni, hogy négy párt üljön le, és próbáljon meg újra megegyezni, hogy ki legyen a köztársasági elnök" - mondta a politikus.

Sándor Klára közölte: az SZDSZ továbbra is fontosnak tartja, hogy minél szélesebb konszenzus alakuljon ki a köztársasági elnök személyét illetően. "Azt semmiképpen nem fogjuk hagyni, hogy az SZDSZ-t arra használják föl, hogy a koalíciós partnerrel szembeforduljon" - mondta. A liberális párt azért tartja igazságtalannak Dávid Ibolya kezdeményezését a rendszerváltó pártok egyeztetéséről, mert eleve kizárja az MSZP-t a tárgyalásokból - hangsúlyozta a politikus.

A szocialista párt fiatalabb nemzedékének semmilyen köze nincs a pártállamhoz, és az idősebb nemzedékben is kevesen vannak azok, akik olyan módon kötődnének a pártállamhoz, hogy az kifogásolható lenne - mondta Sándor Klára. Az ügyvivő nem tartja kizártnak, hogy ha négypárti konszenzussal lehetne elnököt jelölni, a szocialista párt összehív egy újabb kongresszust.