Az MSZP leszavazta a Fidesz ügynöktörvényét

MTI
2005.04.26. 09:05

Az Országgyűlés hétfői ülésén 126 igen, 186 nem valamint öt tartózkodás mellett nem fogadta el a pártállam titkos iratainak kezeléséről és nyilvánosságáról szóló fideszes indítványt.

A Kövér László, Demeter Ervin és Répássy Róbert javaslata arra irányult, hogy az 1956 után keletkezett közokiratok az illetékes levéltárban legyenek mindenki számára elérhetőek.

A képviselők szorgalmazták azt is, hogy történjen meg mielőbb a pártállam időszakában államtitokká, szolgálati titokká minősített iratok felülvizsgálata, és azok szigorú társadalmi ellenőrzés mellett, csak rendkívül indokolt esetben maradhassanak továbbra is titkosak.

A szocialisták hasonló célú javaslatához kapcsolódó alkotmánymódosítást az ellenzék a múlt héten leszavazta. Az egyik előterjesztő, Burány Sándor akkor közölte, hogy még az ügynöktörvény zárószavazása előtt sürgősséggel újra benyújtják alkotmánymódosító javaslatukat. Erre azért van szükség, mert jelenlegi szabályozás szerint csak a közszereplők esetében nem lenne szó a személyes adatok megsértéséről az iratok nyilvánossá tételekor.