Száz lépés: érdemes lesz pályakezdőt alkalmazni

Népszabadság
2005.05.07. 09:01
Újabb bejelentést tesz szombaton a miniszterelnök az MSZP választmányi ülésén a száz lépés programmal összefüggésben - értesült a Népszabadság. Gyurcsány Ferenc a hétfőn ismertetett foglalkoztatási csomaghoz fűz kiegészítést a pályakezdő munkanélküliek elhelyezkedésének könnyítéséről.

Jelenleg a fiatal pályakezdők 18,6 százaléka nem talál munkát. A pályakezdők foglalkoztatását jelenleg is több program támogatja. Január 1-jétől, aki 30 év alatti főiskolai vagy egyetemi végzettségű, állásban még soha nem lévő fiatalt foglalkoztat, év végén a tb-járulék felét visszaigényelheti. Egy másik, fiatalokat érintő kedvezmény a 25 év alatti, nem feltétlenül diplomás pályakezdőknek szól, akiket ugyancsak havi 90 ezer forintig kedvezményesen foglalkoztathatnak, a kilenc hónapot azonban további három hónappal akár többször is meghosszabbíthatják.

A Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram is érintheti a pályakezdőket: azok a kis-, közép- és nagyvállalatok juthatnak hitelhez, amelyek a munkaerő-piacon hátrányban lévő munkanélkülieket alkalmaznak. A tárca a foglalkoztatással járó bérköltségek maximum 80 százalékát legfeljebb egyéves időtartamra vissza nem térítendő támogatásként biztosítja a Munkaerő-piaci Alap központi keretéből.