Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fantomdiákok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

MTI
2005.05.17. 18:36
Fantomdiákok adatai alapján igényelt minisztériumi támogatást egy Borsod megyei városban bejegyzett oktatási alapítvány; a rendőrség feltételezése szerint a szervezet mintegy 30 millió forintnyi többletbevételhez jutott - írta keddi számában egy napilap. Nyolc megyében csaknem hatezer iskolás diákot hallgatott ki tanúként a rendőrség az elmúlt hónapokban egy Borsod megyei városban bejegyzett oktatási alapítvány csalási ügyében - értesült a Magyar Hírlap.

Egy magát megnevezni nem kívánó, közigazgatásban dolgozó szakembertől az MTI úgy értesült, hogy az alapítvány a fantomtanulók után százezer forint fölötti minisztériumi támogatást vett fel, így mintegy 30 millió forintos többletbevételhez jutott. A szervezetet az Oktatási Minisztérium jelentette fel, miután több olyan - elsősorban szülői - jelzés is érkezett, hogy a tanfolyamokon feltüntetett névsorban több száz olyan diák adatai is szerepeltek, akik nem jelentkeztek képzésre, illetve nem is jártak a szakkörökre.

Kormos Dénes, a megyei önkormányzat oktatásért felelős alelnöke arról számolt be, hogy az alapítvány olyan képzési csoportokat indított, amelyekről a névsorban szereplő gyerekek semmit sem tudtak, sőt még bizonyítványt is kaptak. "A megyei önkormányzat feladata, hogy a nem önkormányzati fenntartású intézmények esetében - például magániskolák - fogadja a jelzéseket, tehát csak megerősíthetem, hogy valóban vizsgálódik a rendőrség" - tette hozzá.