Fidesz: Persányi Miklós kövesse meg Esztergom polgármesterét

MTI
2005.08.13. 15:25
A Fidesz arra kéri a környezetvédelmi minisztert, hogy kövesse meg Esztergom polgármesterét, aki helyette dolgozott a dorogi hulladékégető szennyezésének felderítésekor - mondta Medgyesy Balázs, a párt zöld tagozatának vezetője szombaton az MTI-nek. Persányi Miklós döntse el, hogy a tárcának a szennyező cégek prókátoraként kell-e működnie, vagy az emberek biztonságán kell munkálkodnia - közölte az ellenzéki politikus. Hozzáfűzte: "akarva vagy akaratlanul a tárca kommunikációja mindent megtett azért, hogy a dorogi újabb szennyezés és annak jelentősége elhallgatásra kerüljön, elbagatellizálásra kerüljön, hogy elkendőzzék a tényeket".

Medgyesy Balázs példaként említette, hogy a csatornában mért anyagok közül a szennyezést követően néhány nappal csak olyan komponensről hoztak adatot nyilvánosságra, amelyről később kiderült, hogy szinte jelentéktelen a többi komponenshez képest. A politikus szerint az, hogy az iszapban is található szennyezés, azért derült ki, mert az esztergomi polgármester bejárást kezdeményezett, ahol látható volt az olajos, fekete iszap a csatorna alján. Megfogalmazása szerint a környezetvédelmi tárca akarva vagy akaratlanul sem tudott volna többet tenni a szennyező cég jó híréért.

Medgyesy Balázs azt mondta: a tárca csak akkor jelentette ki, hogy a dorogi cég lehet a szennyező, amikor az esztergomi polgármester megbízásából egy független laboratórium kimutatta, hogy a Kenyérmezei patakban, a cég tartályaiban és a kettőt összekötő csőben ugyanazok a szennyező anyagok voltak találhatók. A zöld tagozat vezetője azt mondta: a miniszter kövesse meg Esztergom polgármesterét, aki helyette dolgozott azon, hogy a szennyező anyagokat felderítsék; az ő munkája nélkül soha nem derült volna ki, hogy ez a valóban jelentős szennyezés.