A Magyar Demokrata kapta az SZDSZ Szakállas bácsi-díját

MTI
2005.08.17. 16:37
A Magyar Demokrata című hetilap mind a négy - rasszista, homofób, nőgyülölő, érzéketlen - kategóriában megkapta a Szabad Demokraták Szövetsége által alapított Szakállas bácsi-díjat, a párt internetes oldalára érkezett javaslatok alapján - közölte Gusztos Péter, SZDSZ-es ügyvivő. Az újság szerkesztőségének épülete előtt tartott sajtótájékoztatón az összesített fődíjként járó, színes mázzal bevont kerámia kerti törpét a lap egyik újságírója vette át.

Gusztos Péter, aki tagja a díj odaítéléséről döntő kuratóriumnak, elmondta: a Szakállas bácsi-díj célja, hogy olyan mondatokra hívja fel a közvélemény figyelmét, amelyek egy modern, toleráns demokráciában nem hangozhatnak el. A liberálisok megítélése szerint az újság tevékenységével "hétről hétre kiérdemli ezt a díjat" - mondta, hozzátéve, hogy szándékosan nem idézi a lapban megjelent, kifogásolt mondatokat.

Gusztos Péter elmondta: nyílt levelet intézett Orbán Viktorhoz és Pokorni Zoltánhoz, amelyben tájékoztatja őket arról, hogy a Magyar Demokrata megkapta a Szakállas bácsi fődíjat. A politikus felidézte, hogy a Fidesz elnöke és alelnöke többször kiállt a hetilap mellett. "Ezért akár azt is mondhatnám: a Demokrata által most kapott díj egy kicsit az Öné is" - fogalmazott levelében.