Gyurcsány: októbertől kompenzációs rendszert az olcsóbb távfűtésért

MTI
2005.09.15. 16:28

A kormány támogatási, kompenzációs rendszert vezet be azon nyugdíjasok számára, akiknek nehéz a távfűtés díját kifizetni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az "Élhető lakótelepek, finanszírozható otthonok" című konferencián csütörtökön Budapesten. A kormányfő elmondta: a rendszer, amelynek lényege, hogy érdemben csökkenti a távfűtés díjait, legkésőbb október 15-én lép életbe.

Megjegyezte: a távfűtéses lakások költsége jóval meghaladja az egyedi fűtéses lakásokét. Ennek oka elsősorban a technológiai elmaradottság és a szabályozási egyenetlenség. Gyurcsány Ferenc elmondta: 2001 és 2004 között mintegy 40 ezer panellakást újítottak fel állami támogatással, míg csak az idei évben 50 ezer lakás felújítását támogatják a költségvetésből. Hangsúlyozta, hogy ebben a tempóban 10 év alatt fel lehet újítani valamennyi panellakást.

Kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta, hogy az ellenzék nem támadta a Panel Programot, ezért egy esetleges kormányváltás után is tovább működhet a program. Hozzátette: a jelenlegi kormány szándéka az, hogy a gyorsított tempó finanszírozásához minden körülmények között biztosítsa a forrásokat.