Nélkülünk már ne döntsenek - romafesztivál

MTI
2005.09.18. 00:30
Az elmúlt 15 évből csak a szegénység, a nyomorúság, a megvetés jutott a cigányságnak, mondta szombat esti pápai beszédében az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Kolompár Orbán.

Az első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezett Dunántúli Cigány Kulturális Fesztivál az esélyegyenlőségi minisztérium, a kulturális örökség minisztériuma, az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ, valamint a Veszprém Megyei Közgyűlés és Pápa város önkormányzatának támogatásával jött létre háromezernyi látogató, kéttucatnyi roma fellépő részvételével.

Az egész napos vigasság egyik szónoka volt az esélyegyenlőségi minisztérium romaügyi államtitkára, Teleki László, aki szerint eljött az ideje a roma összefogásnak és a roma politikai rendszerváltásnak.

Mint hozzátette: "a jelenlegi kormány segítségével megpróbálunk olyan helyzetbe kerülni, ahol a romák nem kiszolgáltatottjai lesznek a kormánynak (...), hanem a foglalkoztatásban, az oktatásban, az egészségügyben teljesen mást várhatunk". Ehhez azonban elengedhetetlen a romák összefogása, mert rajtunk múlik, mi lesz 2006-ban, 2010-ben - folytatta az államtitkár - de "nélkülünk már ne döntsenek!".

Fogalmazzuk meg végre mit várunk a politikától, mit képzelünk el a foglalkoztatás, a lakhatás, az oktatás és az egészségügy terén, hangsúlyozta Kolompár Orbán. Az OCÖ elnöke szerint azért is van soha nem látott szükség az összefogásra, mert a romatársadalom a pártoktól függetlenül is össze tudja foglalni céljait, programjait. Ha ezt megtették el fogják dönteni, melyik párt alakít kormányt.

"Nem lehet azt megengedni, hogy a romatársadalom egy kitaszított rétege legyen a többségi társadalomnak!" - figyelmeztetett az elnök, aki befejezésül így fogalmazott: "el kell jönnie annak az időnek, hogy a (...) gyerekek nem ama életkörülmények között fogják tengetni az életüket, ahogy ma most is élünk".

Korábban Farkas Flórián és pártja semmit nem tett annak érdekében, hogy a cigányság valamilyen szinten elmozduljon - mondta az MTI-nek Teleki László államtitkár. A most elindult folyamat - folytatta - annak köszönhető, hogy az MSZP-SZDSZ 2002-től kormányra tudott kerülni, mert innentől kezdve lehet azt számítani, hogy a magyarországi cigányságnak esélye van arra, hogy felzárkózzon.