Elfogadták az Orbán-bizottság részjelentését a szocialisták

MTI
2005.09.28. 15:06
Az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság szerdai budapesti ülésén elfogadta a Sárazsadány-Szárhegy dülő-Tokajhegyalja Kft. tokaji földvásárlásainak körülményeiről szóló részjelentést. A fideszes tagok és az MDF-es Herényi Károly nem vettek részt a szavazáson.

A részjelentés-tervezet összefoglalója szerint Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó 1997-2001 között összesen 80,5 ezer négyzetméter termőföldet és 2478 négyzetméter belterületi földet vásárolt Tokaj-hegyalján. Az ingatlanok vásárlása mélyen a piaci ár alatt történt. Különösen kirívó - tartalmazza a dokumentum -, hogy Sárazsadány önkormányzata egy 50,5 ezer négyzetméteres zártkertet négyzetméterenként két forintért, a belterületi földet pedig négyzetméterenként 44 forintért adta el az Orbán családnak.

A Sárazsadány-Szárhegy dűlő-Tokajhegyalja Kft. működésével kapcsolatban az alábbi megállapításokat teszi a részjelentés tervezete: az 1997-ben létrehozott kft., megalakulása után két nappal, szőlőtelepítéshez állami támogatásért folyamodott. A pályázat mellékletét képező hatósági hozzájárulásokat még a megalakulást megelőzően kérte, illetve kapta meg a cég. A kft.-be Lévai Anikó a megalakulás másnapján az általa vásárolt termőföld törvénytelen apportálásával próbált belépni.

A bizottságban vita alakult ki arról, szerepelhet-e a jelentésben az, hogy a tokaji földvásárlási ügyben törvénysértések történtek. Török Zsolt (MSZP) ez utóbbi álláspontot képviselte, míg Herényi Károly (MDF) szerint ezt csak a bíróság mondhatja ki. A képviselő óvta bizottságot a "szereptévesztéstől". Úgy vélte, csak a törvénysértés gyanúját lehet kimondani. Török Zsolt (MSZP) végül elfogadta az ellenzéki politikus érvelését.