Utasszállítót kényszerítenek leszállásra Debrecenben

MTI
2005.10.05. 10:42

A légierő vadászgépei kényszerítenek leszállásra egy utasszállító repülőgépet szerdán délelőtt Debrecenben, közölte az MTI-vel a terrorelhárító légi gyakorlat megkezdése előtt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A Légiközlekedés Védelmi (tárcaközi) Bizottság döntésének megfelelően a Magyar Honvédség és a rendőrség kijelölt erői hajtanak végre repüléssel egybekötött gyakorlatot az ország légterében és a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren.

A gyakorlat feltevése, hogy egy polgári utasszállító repülőgép letér az engedélyezett útvonalról Pécstől délre, Maráza község légterében, és észak-keleti irányban folytatja tovább a repülést. Az ismertté vált adatok alapján nem kizárt, hogy a repülőgépet terroristák kerítették hatalmunkba.

A gyakorlat szerint a légierő vadászgépei, miután az utasszállító követi utasításaikat, a debreceni repülőtéren földre kényszerítik az eltérített gépet. Közben kiderül, hogy a terrorista bebörtönzött társa szabadon bocsátását, nagy mennyiségű készpénzt és a repülőgéppel történő szabad elvonulást követel. Megkezdődnek a tárgyalások, majd az akció a rendőrség terrorelhárító szolgálatának beavatkozásával fejeződik be.