Gyurcsány Ferenc neves amerikai magyarokat tüntetett ki

MTI
2005.10.06. 02:03
Gyurcsány Ferenc szerdán New York-ban az exkluzív Yale Clubban közéleti személyiségekkel találkozott és magas állami kitüntetéseket adott át a tudományos és gazdasági élet három kiemelkedő magyar származású személyiségének.

Lax Péter Dávid a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta a matematika terén elért tudományos eredményeiért és a magyar-amerikai tudományos kapcsolatok elmélyítéséért. Lax Péter az egyik legnagyobb élő matematikus, munkásságát 2005-ben a matematika Nobel-díjának tartott Abel-díjjal ismerték el. Magyarországot 1941-ben hagyta el.

George B. Kendall a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta a magyar-amerikai pénzügyi kapcsolatok előmozdításáért. Kendall nemzetközi elismerést szerzett a pénzügyi piacok középtávú prognosztizálása területén.

Vásárhelyi A. Miklós a Magyar Köztársasági érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta az informatika terén végzett kiemelkedő kutatásaiért és a magyar-amerikai informatikai kapcsolatok előmozdításáért. A professzor a mesterséges intelligencia és az információs technológia gazdasági-pénzügyi területekre való alkalmazásában szerzett nemzetközi hírnevet.