Vita az egészségügyi költségvetésről

MTI
2005.10.08. 14:51
Az egészségügy jövő évi költségvetése, bár nem választási költségvetés, biztosítja a szolgáltatások színvonalának megtartását - hangsúlyozta Kökény Mihály népegészségügyi kormánybiztos, korábbi egészségügyi miniszter az MTI-nek szombaton. Frajna Imre, a Fidesz frakció egészségügyi kabinetjének helyettes vezetője szerint az egészségügyi intézmények lehetnek a jövő évi költségvetés vesztesei. Az ellenzéki politikus szerint az egészségügy jövő évi költségvetésében az intézmények nominálisan 36 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnak, mint az előző évben. "Ezek után ezt az egészségügy prioritásaként és győzelmi jelentésként előadni, több mint arcpirító" - mondta.

Az MSZP képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi kiadások hagyományos szerkezetben nem összehasonlíthatóak, mivel a pénz nem csak az egészségügyi tárca, illetve az egészségbiztosítási alap fejezetében jelenik meg, de a népegészségügyre fordított pénzt a többi tárca, a címzett támogatások fejlesztési előirányzatai, illetve a kedvezményes hitelprogramok is tartalmazzák.

A jövő évi egészségügyi költségvetés egyik legfontosabb elemének nevezte Kökény Mihály a járulékbeszedési rendszer hatékonyabbá tételét, és a biztosítási elv megerősítését. Megemlítette, hogy teljes körű lesz a járulékfizetési kötelezettség, létrejön az egyéni szintű járulék nyilvántartás és ezekkel eltüntethető az egészségbiztosítási alap sokéves deficitje." A jövő év lesz az első olyan év, amikor közel egyensúlyban lesznek a kiadások és a bevételek, csak minimális hiánnyal történik a tervezés" - fűzte hozzá.