Az MSZP szerint Orbánt hiába mentegeti a Fidesz

MTI
2005.10.20. 16:24
Burány Sándor az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének levele semmilyen módon nem támasztja alá a Fidesz Orbán Viktor magatartását mentő kísérleteit. George Herbert Walker amerikai nagykövet leveléből világosan kiderül, hogy a Fidesz újabb "szerecsenmosdatási kísérlete" kudarcot vallott - közölte a politikus. Burány a nagykövet válaszlevelét Áder Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének

A levélben George Herbert Walke azt írja, hogy az amerikai nagykövetség semmilyen módon nem kíván egy belpolitikai vitában részt venni. A Fidesz azért írt levelet a nagykövetnek, hogy tisztázza, Bush elnök valóban kritikát fogalmazott-e meg Gyurcsány Ferenc washingtoni látogatása során az Orbán-kormány 2001. szeptember 11-ét követő magatartásával kapcsolatban.

George Herbert Walker levelében emlékeztett arra, hogy közvetlenül Washingtonból való visszatérte után találkozott Orbán Viktorral, akinek elmondta, mennyire örül annak, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok kiválóak, és hogy Magyarország szilárd támogatást nyújt az Egyesült Államoknak. "Örömmel hallgattam Orbán úr megállapításait a szoros transzatlanti kapcsolatok fontosságát illetően" - áll a levélben.