Nyugdíjasok akarták megzavarni a Kossuth téri ünnepséget

MTI
2005.10.22. 21:23
A protokoll szerint lobbant fel a forradalom lángja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében szombaton este a Parlament előtti 1956-os emlékműnél; néhányan transzparensekkel és bekiabálással próbálták megzavarni a rendezvényt.

Tíz-tizenöt nyugdíjas korú ember öt-hat "Vádolunk..." feliratú táblával és közbekiabálással kívánta magára terelni a figyelmet, miközben határon túli fiatalok három korabeli Csepel-teherautóval hajtottak be a Kossuth térre, az ,56-os forradalom megemlékezésének helyszínére.

A szervezők biztonsági emberek segítségével tudták megakadályozni, hogy a többek között "Vádolunk több száz kivégzett magyar hazafiért", "Vádolunk 200 ezer elmenekült hazánk fiáért", "Vádolunk Mansfeld Péterért" feliratú táblákkal érkezők ne jussanak a kordonon belülre, az évfordulós ünnepség egyik hivatalos helyszínére.

Kellner Lajos, a demonstrálni szándékozók egyik vezetője, aki Németországból érkezett és végül sikerült bejutnia, az MTI-nek elmondta: a forradalom szentségét meggyalázó "kommunista kormányt" vádolják.

Az idős férfi egy hatalmas zászlót tartott az emlékezők között, miközben kordonon kívül rekedt társait azzal biztatta, hogy törjék át a biztonsági láncot. A férfi azt sérelmezte, hogy transzparenseiket nem mutathatták fel a miniszterelnök előtt.

Az incidenst leszámítva az ünnepség méltóságteljesen zajlott.

Az 1956-os szabadságharc hőseinek és emlékének tiszteletére fellobbanó láng meggyújtására mintegy háromszázan gyűltek össze a Kossuth téren.